ניהול עסקים בבית משותף

יש בתים משותפים בהם קיימת קומה המיועדת לעסקים. ומה באשר לדיירים שמנהלים עסק בבית? מה ההבדל בין עסק “מרעיש” לבין עסק “שקט”?

משרד ביתי – עסקים בבית משותף

במאמרים קודמים עסקנו בנושאים של פעילות מסחרית בחדר הדיירים או במקלט של בית משותף. הפעם נעסוק בפעילות עסקית במבט רחב וכולל.

משרד ביתי – עסקים בבית משותף

קומת העסקים

בבניינים משותפים רבים קיימת קומת עסקים (קומת מסחר), בדרך כלל בקומת הקרקע, המיועדת מראש לפעילות עסקית – חנויות, משרדים, בתי אוכל וכד’.
מובן כי במקרה זה הפעילות העסקית מותרת, אלא שגם כאן קיימות מגבלות – אילו עסקים יכולים לפעול בבניין, אילו מגבלות חלות עליהן (לדוגמא, שעות פעילות), ועוד.

המגבלות עשויות להשתנות עפ”י המיקום של הבניין – פרבר או מרכז העיר – הצרכים הקהילתיים במקום ועוד. לדוגמא, בבניין מסוים יכול להיות אישור להפעלת מכולת או מיני-מרקט אך לא להפעלת מזללת מזון מהיר. כך גם לגבי בית מרקחת מול מועדון ריקודים ועוד.

באחריותו של ועד הבית לוודא כי כל העסקים הפועלים בבניין, באזורים המיועדים לכך, עומדים בכל הדרישות התקנוניות והחוקיות.

כמו כן, מומלץ לבדוק עם בעלי ומפעילי העסקים כי הם מצוידים בפוליסות הביטוח המתאימות לעסק שלהם. החוק אינו מחייב בעל עסק לבטח את עסקיו, אך תקנון הבניין יכול לכלול דרישות בתחום הביטוח.

עסקים של דיירים

ככלל, ניתן להפעיל עסק בדירת מגורים. גם כאן יש מגבלות שחשוב להכיר. מובן כי כל עסק שפועל בהיתר בדירת מגורים כפוף לכל ההנחיות והתקנות שחלות על עסקים, בכל הקשור לרעש, לכלוך וכד’.

יש להבדיל בין שני סוגים של עסקים בדירות מגורים: עסקים שעשויה להיות להם השפעה על שאר הדיירים (עסק “מרעיש”), ועסקים שאין להם השפעה כזאת (עסק “שקט”).

לשם המחשה ניקח קליניקה של רופא ומשרד של חוקר רפואי. במקרה הראשון, של המרפאה, העסק כרוך בקבלת קהל ולכן יש לו השפעה ישירה על כלל הדיירים בבניין – רעש, תנועה של אנשים זרים, חניה ועוד.
במקרה השני, של משרד, אין השפעה על שאר הדיירים. עבודתו של החוקר הרפואי מול המחשב בחדר העבודה בדירתו היא פרטית לחלוטין.

כל עסק “מרעיש” מחויב בהיתר מיוחד, הן של הרשויות והן של ועד הבית והדיירים (אמצעות התקנון).

חשוב לדעת כי, כל עסק בדירת מגורים, בין אם עסק “מרעיש” ובין אם עסק “שקט”, אינו כלול בביטוח הדירה. עסקים “שקטים” יכולים, בדרך כלל, להסתפק בביטוח עסק בדירת מגורים, עבור חלק הדירה בו מתנהל העסק והרכוש העסקי, אך כל בעל עסק צריך לשקול את מכלול הסיכונים העסקיים שלו.

הרחבת כיסוי צד ג’ בביטוח ועד הבית

ביטוח צד ג בסיסי מחריג תביעות הקשורות לפעילות מסחרית בבית משותף.
הפעלת עסקים “מרעישים” בבית משותף, בין אם בקומת עסקים ייעודית ובין אם בדירות הדיירים, מגדילה את כמות האנשים שמגיעה לבניין.
אוכלוסייה זו חשופה לפגיעה בחדרי המדרגות, במעליות ובאזורים ציבוריים אחרים אשר באחריות הוועד.

אנו ממליצים לרכוש הרחבה מתאימה בפרק צד ג’ בבניין בו פועלים עסקים מסוג זה.

צוות בר-עוז לשירותכם בייעוץ.