חדר אירוח

“אתה מגיע לזירת נפילה ופוגש אנשים – אני לא אגיד רגועים, אבל ממוקדים, ענייניים וגם מחייכים ומסבירי פנים”

שיחה עם שי מאירוביץ’, שמאי מקצועי עם ניסיון מיוחד בנזקי מלחמה. טיפים לדייר, לוועד הבית ולחברת הניהול
טיל משוגר

שי מאירוביץ’ הוא שמאי ותיק ומנוסה שעבד שנים רבות עבור מס רכוש, ביקר במאות אזורי פגיעה, וליווה עשרות משפחות ועסקים שרכושם ניזוק במלחמות. ההתמחות שלו בנזקי מלחמה חשובה בימים אלו לכל אזרח בישראל, אז ישבנו איתו לשיחה קצרה, שהיא גם מרגיעה וגם נותנת פרספקטיבה.

השאלה החשובה ביותר, איך הציבור שאתה פוגש בזירות הנזק השונות?

אנשים מדהימים, פשוט אנשים מדהימים. אנחנו שנתיים וחצי במלחמה קשה, שמגיעה באופן ישיר גם לעורף, כאשר כולם, כמעט בלי יוצא מן הכלל, בסיכון מתמיד, במתח מתמשך, ואתה מגיע לזירת נפילה ופוגש אנשים – אני לא אגיד רגועים, אבל ממוקדים, ענייניים וגם מחייכים ומסבירי פנים.

היה מקרה שהגעתי למקום שחטף די קשה, ואנשים שאיבדו את רכושם רק לפני כמה דקות שואלים אותי אם אני רוצה לשתות משהו לפני שאני מתחיל. אין מילים.

מה רמת הידע של האזרחים בנושא מס רכוש?

משתפרת אבל עדיין לא מספקת. בגדול כולם יודעים על מס רכוש ועל הפיצוי של המדינה לנזקי מלחמה וטרור. יש קצת בלבול בכל מה שקשור לנזקי תכולה, שהם כידוע בכיסוי חלקי.

צריך לתת פה מילה טובה לאנשי מס רכוש, שמגיעים מהר, ומטפלים בדברים בזריזות וביעילות. הם, לדעתי, הגורם מספר אחת למודעות הציבורית לשירות של מס רכוש.

הציבור פוגש אותם בשטח, בזמן אמת, ומקבל פתרונות בזמן קצר. הרספקט לפעילות של מס רכוש יוצר מומנטום של העברת מידע וידע מפה לאוזן, מאחד לשני. לאנשים יש אמון במנגנון ולכן הם טורחים לקרוא יותר, כי יש טעם, ולהסביר למשפחה ולחברים.

איך נערכים למשימה הזאת של שמאות בזמן מלחמה?

בסך הכל האנשים שעושים במלאכה – או בשירות של מס רכוש, או בשירות של הניזוקים עצמם – מיומנים מאוד, ודאי בהיבט המקצועי של הערכת נזקים. עם הזמן – לצערנו – צוברים גם ניסיון בזירות של פגיעת טילים ורקטות.

השמאים שפועלים בשירות מס רכוש מלווים ע”י אנשי מקצוע של מס רכוש. כמו שאמרתי, זה מנגנון משוכלל שלמעשה ערוך ודרוך באופן שוטף.

הכנה פסיכולוגית?

אותו דבר. המוכנות שלנו היא ברירת מחדל. אנחנו יודעים שנפגוש אנשים שאיבדו בית, אנחנו מכירים את הסיטואציה, אנחנו יודעים מה לענות ואיך להכווין כדי למתן את הבלבול, להקטין את אי הוודאות, ולתת ביטחון. לעתים קרובות זה בא עם חיבוק, יד על הכתף, לפעמים מישהו בוכה על הכתף שלך – אלו דברים מובנים. אבל כמו שאמרתי, אנחנו פוגשים אנשים שמרגיעים אותנו.

אני חושב שיש רק אירוע אחד שהוא יוצא דופן מבחינה זאת. שמאים הוזעקו ב-7 באוקטובר בלילה. אפשר רק לדמיין עם מה הם התמודדו. זה אולי המקרה היחיד שאפר לחשוב על הכנה פסיכולוגית מיוחדת, כי זה באמת משהו מעולם אחר.

יצא לי להיות בעוטף כמה שבועות אחרי תחילת המלחמה. למרות מרחק הזמן המסוים, למרות שהזוועות כבר נוקו, זה היה קשה מאוד.

מה ההבדל בין אזרחים פרטיים לבין בעלי עסקים שניזוקו?

פה יש הבדל גדול, ואפשר לראות את ההבדל כי הרבה בעלי עסקים נוהגים להעסיק שמאים מטעמם, במקביל לשמאים של מס רכוש. לא בגלל חוסר אמון, אלא בגלל שיש קושי מיוחד להעריך נזקים עסקיים, המשימה של השמאות הרבה יותר מורכבת – בשלון המעטה – ויש נזקים סמויים. מבחינה מקצועית זה עולם אחר.

הרספקט לפעילות של מס רכוש יוצר מומנטום של העברת מידע וידע מפה לאוזן, מאחד לשני. לאנשים יש אמון במנגנון

עצה לאזרח המודאג?

מאוד פשוט: להיכנס לאתר מס רכוש, לקרוא את המידע על הכיסוי הממלכתי לנזקי מבנה, ואת המידע על הכיסוי לנזקי תכולה. כדאי להכיר את תוכנית הביטוח הממלכתית לנזקי רכוש במלחמה. זה יחסוך הרבה בלבול והרבה זמן ברגע האמת.

עצה לוועדי בתים משותפים?

מילה אחת: לתעד. כמובן שכל מה שאמרתי לאזרח המודאג תקף גם לוועד הבית ולחברות ניהול, אבל אני מדגיש את התיעוד של הנזקים.
כדאי לשקול התקשרות עם שמאי מקצועי, ודאי בבניינים גדולים.

עצה לחברות ניהול?

שוב, מה שאמרתי לאזרחים המודאגים ולוועדי הבתים נכון גם לחברות ניהול של בתים משותפים. הדגש המיוחד הוא הצורך לחשוב גם כמו עסק.
חברות ניהול יכולות להתקשר עם מספר שמאים, על מנת לתת מענה למספר גדול של בניינים.

מס רכוש – קרן פיצויים

***
שי מאירוביץ' - שמאי

שי מאירוביץ'

מומחה שמאות והערכת נזקים למבנים ולתכולה ולציוד אחר - נזקי אש, נזקי מים, נזקי טבע, נזקי מלחמה וטרור, פריצות – ללקוחות פרטיים ולחברות.

טלפון: 050-3363373 * מייל: shay@ams.org.il
אתר: www.ams.org.il

אולי יעניין אותך גם

אפליקציות ניהול לוועד הבית
עו"ד שחל ממליץ לוועד הבית על אפליקציה
בריאיון בטלוויזיה (ערוץ 13) אומר מחבר הספר 'המדריך השלם לבית המשותף' שוועדי בתים, כולל בתים...
הקמת גג סולארי
אפשרויות מימון לגג סולארי בבית משותף
הקמפיין של משרד האנרגיה והתשתיות לעידוד גגות סולאריים מתעלם מהקשיים של ועדי בתים לקבל החלטה...
ביטוח מקיף לבניין משותף
מה חייב לכלול ביטוח מקיף לבניין משותף?
ביטוח מקיף לבניין משותף הוא אחד הכלים החשובים ביותר לניהול נכון של בניין ולשמירה על...
ליקויי בנייה
ועד הבית תבע את הקבלן - האם בעלי הדירות עדיין יכולים לתבוע על הנזק האישי?
פסק דין נוסף בנושא ליקויי בנייה עושה הפרדה בין נזקים לרכוש משותף לבין נזקים לרכוש...
הוראת קבע בכרטיס אשראי
איך מגיעים ל-80% גבייה בהוראת קבע?
בכל שנה, בחודש החגים, אנחנו מקבלים תזכורת עוצמתית עד כמה עם ישראל אוהב להשתמש בכרטיסי...
בעלי מקצוע
המחיר הכפול של הזנחת תחזוקה בבניין משותף: התיקון היקר - והביטוח שעלול לא לכסות אותו
רותם ישראל משוחחת על העלות האמיתית של הזנחת תחזוקה בבניין משותף, עם עמיר בר-עוז ועם...
שיפוץ דירה
הוועד לא אשם אבל כן אחראי לתיקון המיידי
מקרה אמיתי בו שיפוץ פרטי גרם לרטיבות אצל השכנים, כתוצאה מפגיעה ברכוש משותף. נוצרה מחלוקת...
הפקה במעלית
סטודנטית לקולנוע חיפשה מעלית לסרט סטודנטים
האם מותר להשבית מעלית לצורך הפקה? מי יכול לאשר פעילות מסוג זה? מה חשוב לבדוק...
ליקויי בנייה
לא אפשרתם לקבלן לתקן ליקויי בנייה? אתם עדיין עשויים להיות זכאים לפיצוי
פסק דין של בית המשפט העליון מיישב מחלוקת ארוכת שנים בענף הבנייה בנושא של 'ליקויי...
יישום גג סולארי
שלושה חברי ועד בית מדברים על גג סולארי
שוחחנו עם חברי ועד בית – מעכו, כפר סבא וראשל"צ – ששיתפו אותנו בתהליך, מהרעיון...

לקבלת הצעת מחיר

נגישות