בבית משותף יכולות להיות מספר סוגי משאבות לייעודים שונים – העברת מים לדירות, העברת מים למתזי כיבוי, העברת מים חמים ועוד. ויש גם את משאבת הביוב שהיא מרכיב בסיסי וחיוני במערכת הביוב של כל מבנה, בין אם מדובר בבית פרטי, מגדל מגורים או מתקן תעשייתי.
בחירת משאבה נכונה היא קריטית להבטחת פעולה יעילה ואמינה של מערכת הביוב. קשה להמעיט בחשיבות של העניין.
מה תפקידה של משאבת ביוב בבית משותף?
השם 'משאבת ביוב' מסביר את עצמו. תפקידה העיקרי הוא להבטיח זרימה חלקה של שפכי ביוב אל צנרת הביוב המרכזית תוך מניעת סתימה במערכת הביוב, ואחר כך למערכת הביוב החיצונית (עירונית בדרך כלל).
בבתים בהם יש קומות מתחת לקו הרחוב, שממקומות נמוך יותר ממערכת הביוב המרכזית, יש צורך בכוח חיצוני על מנת להעלות את השפכים לגובה המתאים. חלק ממשאבות הביוב ערוכות גם להתמודד עם מוצקים שונים הנמצאים במי השפכים.
סוגים של משאבות ביוב
- משאבות טבולות – מתוכננות לעבוד כשהן שקועות במים, אידיאליות לשימוש בבורות.
- משאבות יבשות – מותקנות מחוץ לבור הביוב, מתאימות למקומות עם גישה מוגבלת.
- משאבות גריסה – כוללות מנגנון גריסה המפרק מוצקים גדולים. מתאימות למערכות עם צנרת צרה.
- משאבות וורטקס – מתוכננות להתמודד עם נוזלים המכילים מוצקים גדולים ללא סתימות.
תקלות אופייניות במערכת הביוב
גם משאבת ביוב, כמו כל מכונה, עשויה לסבול מתקלות, אך זה אינו מצב שכיח שכן משאבות ביוב בנויות מראש לעבודה בתנאים קשים. הרוב הגדול של תקלות ביוב אינו קשור למשאבה אלא להשלכת פסולת קשה שאינה מתכלה.
בבניינים חדשים ובבניינים בהם בוצע שיפוץ לאחרונה קיימת תופעה של סתימות בטון, אך התופעה הנפוצה ביותר היא סתימות בשל מגבונים וסוגי בד שונים.
במקרה של תקלה במשאבה, עניין שאמור להיות נדיר, בדרך כלל נגרמת השפעה סביבתית דומה דומה למקרי סתימה אחרים – הצפה, ריחות וכד'. כך שבנוסף לתיקון או החלפת המשאבה יש לפעול לפתיחת הסתימה, תיקון הנזקים במערכת הביוב, וכמובן ניקיון יסודי של המרחבים שנפגעו.
לצורך פתיחת סתימות במערכת הביוב יש להיעזר בשירות של בעלי מקצוע המצוידים בכלים ומשאבות מיוחדות בלחץ גבוה המיועדות במיוחד למצבים אלו.
שיקולים עיקריים בבחירת משאבת ביוב לבית משותף
ספיקה ועומד – כמה נוזל יכולה המשאבה להעביר ביחידת זמן ולאיזה גובה היא יכולה להרים אותו.
סוג השפכים לטיפול – בבניין מגורים אין לצפות לשפכים שכוללים חומרים כימיים, סיבים ומוצקים גדולים. כאשר קיים בבניין גם רובד מסחר יתכן כי תידרש משאבה חזקה יותר.
גודל וסוג המבנה – גודל המבנה ואופיו (ביתי, מסחרי או תעשייתי) ישפיעו על בחירת המשאבה. מבנים גדולים או תעשייתיים יצטרכו בדרך כלל משאבות חזקות יותר.
תדירות השימוש – יש לבחור משאבה המסוגלת לעמוד בתדירות ההפעלה הצפויה. כלומר, למספר הדירות ולסוג האוכלוסייה (למשל משפחות עם ילדים) השפעה מכרעת על הבחירה. תדירות השימוש קשורה מן הסתם לגודל וסוג המבנה.
מקור האנרגיה – רוב משאבות הביוב פועלות על חשמל, אך יש לשקול גם אפשרות לגיבוי בעת הפסקת חשמל, כגון משאבה ידנית או גנרטור חירום. קריטי במיוחד בבתים בהם יש שטחים פרטיים ו/או ציבוריים מתחת לקו הביוב הציבורי.
תחזוקה ועלויות – משאבות איכותיות עשויות להיות יקרות יותר ברכישה, אך הן חסכוניות יותר לטווח ארוך.
תקנים ורגולציה – לוודא שהמשאבה עומדת בתקנים המקומיים ובדרישות החוק הרלוונטיות.
הדיירים צריכים לדעת ממה להיזהר
כאמור, הגורם מספר אחת לסתימות במערכת הביוב בבתים משותפים הוא התנהגות שגויה של דיירי הבניין. הכוונה נכונה עשויה להקטין את הסיכון לתקלת סתימה, שאף אחד לא רוצה.
- כדאי לוועד הבית להזהיר את הדיירים מפני השלכת פסולת מסוימת לאסלות הפרטיות. בעיקר מגבונים, חיתולים, מטליות וכד'.
- לפני כל שיפוץ בבניין חשוב לוודא כי האחראים לשיפוץ מודעים לסיכון של סתימת בטון.
הבחירה החכמה למשאבות ביוב איכותיות במחירים משתלמים.
ענק המשאבות – דודי מערכות ומשאבות מים בע"מ.
- ייעוץ מקצועי לבחירת את המשאבה המתאימה ביותר לצרכים הייחודיים שלכם.
- מחירי המשאבות הטובים ביותר, ישירות מהיבואן.
בקרו באתר שלנו וקבעו שיחת ייעוץ אישית: ענק המשאבות.